HTML

Ed Miller - Noted Poker Authority

Ed Miller blogjának magyar fordítása.... rendszertelenül

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

Linkblog

Archívum

Profivá válni. Mit kell tudnod, ha megélhetésért szeretnél pókerezni.

2008.07.17. 02:15 edmiller

2003. március 14-én hagytam ott az állásom. Azóta, bevételeim 100 százalékát a pókerből szerzem: magából a játékból, írásból és tanításból. Otthagyni a biztos bevételt a pókerért ijesztő volt, de most már igazán hálásnak érzem, hogy akkor megtettem ezt a lépést. Nem gondolom, hogy korrekt dolog azt mondani az új játékosoknak: „Ne is próbáljatok profivá válni, a legtöbben közületek elbuknak, és akiknek sikerül, azoknak sem tetszik.” Én megpróbáltam, sikerült, és nagyon szeretem. A következő cikkben az én meglátásaimat szeretném átadni arról, hogy hogyan lehetünk profik.
I.

Neked szól ez a cikk?

Ez az írás a játékosok egy igen sajátos és kis csoportjára vonatkozik, a tanácsok nem hasznosak azoknak, akik ezen csoporton kívül állnak. Otthagyni a munkád azért, hogy pókerezzél igen veszélyes, még a legjobb körülmények között is. Sokan, akik olvassátok ezt a cikket és megpróbáltok teljes időben pókerezni, elbuktok és tönkrementek. De ez éppúgy igaz arra, aki éttermet nyit, befektet, termékek eladásából él, vagy akármilyen kis üzletbe kezd. Végül is azoknak írom ezt a cikket csupán, akik megfelelnek az alábbi kritériumoknak:

1. Nincsenek eltartottaid.

Nincsen gyereked, szülők, akiket el kell tartani, vagy hasonló olyan emberek, akiket hátrányosan érintene az, ha esetleg tönkremennél. Nem állítom, hogy nem lehet valaki pro, ha eltart mellette másokat, de a tanácsaim ebben a cikkben használhatatlanok annak, aki eltart másokat.

2. Van B - terved.

Ha tönkremennél, neked van alternatívád? Könnyedén visszaszállhatsz a munkádba, amit otthagytál? Ez a cikk csak akkor szól neked, ha miután otthagyod a munkád , nem vet vissza jelentően, ha profiként elbuksz majd.

3. Nincsenek egészségügyi problémáid, vagy rizikófaktorok.

A munkahelyeken általában van egészségbiztosítás, nos a pókerben nincs. Ha mint profi magad fizeted az egészségbiztosítást, könnyen lehet, hogy az nem olyan jó anyagilag, mintha a munkahelyeden lenne. Ne játssz az egészségeddel!

4. Igazán akarsz megélhetésért játszani.

Munkaként akarsz pókerezni, mert szereted a játékot, és reméled, hogy így több időt tölthetsz vele. Nem azért, hogy könnyű és gyors pénzt szerezz, hanem mert maga a játék az első. A pénz csak másodlagos.

5. Már egészen jól játszol.

Mostanában nem kell, hogy kivételesen jó legyél ahhoz, hogy profivá válj. Ez az a terület, ahol a régebbi cikkem a profivá válásról elavult már. Három évvel ezelőtt kivételesen jónak kellett lenned, hogy elég jövedelmet termelj ahhoz, hogy a pókerből akarj megélni. Most, hogy online annyi borzasztóan rossz játékos van elég ha megfelelően jó vagy ahhoz, hogy rendszeres profitit termelj. De természetesen nyerő játékosnak kell lenned.

Különösképpen tehát olyan fiatal, egyedülálló emberre gondolok, akinek viszonylag kevés kiadása van. Ha otthagyod a munkádat viszonylag kevés gond árán találsz másikat fél év, egy év munkanélküli lét után.

Mire is van szükség?

Három évvel ezelőtt aki professzionális pókeres volt azt jelentette, hogy igazán jó játékos. Ha valaki profi akart lenni, az első kérdés, amit meg kellett válaszolni az volt, hogy „mennyire jó a játékod?” Ebbe a témában ez volt az elsődleges kérdés, minden más, csak ezután következhetett.

Mára a dolgok kicsit megváltoztak. Sok olyan játékost ismerek, akik őszintén szólva nem játszanak túl jól, mégis a pókerből jövedelmet szereznek, néhányan nem is keveset. Természetesen minél jobban játszol, annál jobban kereshetsz, de ez csak az egyenlet egyik eleme. (Igazán sok pénzt csinálni, mondjuk 150.000 dollárt évente, vagy többet, még mindig természetesen csak kiemelkedően jó játékkal lehet. A póker nem egy „hogyan gazdagodjunk meg gyorsan” recept.)

Mindemellett mégis a legtöbb ember, aki megpróbál teljes „állásban” pókerezni minden külső jövedelem nélkül, az igencsak küszködik, vagy elbukik. Sok hozzászólást látok fórumokon kiváló játékosoktól a hibáikról és ezek a cikkek megvilágítják a sikeres játékosok néhány ismérvét. Azt hiszem a hosszú távú siker a profi játékos számára a következő négy alapvető téma körül forog:

1. Pénzügyi tervezés
2. Önfegyelem
3. Érzelmi kontroll
4. Játékbeli képességek


Az első három valóban kritikus összetevő, és ebben a cikksorozatban ezeket szeretném megvilágítani. Mostanában a hibák, amik a veszteségességhez kötődnek e három csoportba tartoznak: hiszen egy közepes játékos, aki egyébként stabilan hozza a színvonalát, valószínűleg boldogul.

A cikk első és második része az első fontos pontnak van szánva, a pénzügyi tervezésnek. A későbbi részek a többi fontos összetevőt tekintik át.

Mennyi pénzre van szükségem?

A munkaszerűen pókerezés bankrollt kíván, egy olyan pénzalapot, ami csak a pókeres karrieredre van szánva. Alapvetően nem érdemes a bankrollod részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanba, vagy bármi másba fektetni. Ezt a pénzt csak a pókerbe fektetted - már itt bőségesen van kockázat.

Nem játszhatsz pókert hivatásszerűen, ha a bankrollod nem elég nagy ahhoz, hogy támogathassa a kiadásaidat. Az első lépés a profivá váláshoz, hogy megvizsgálod a kiadásaidat, megállapítod mekkora bevételt tudsz elérni képességeid révén a pókerből, mekkora időbefektetéssel és bankrollal, valamint biztosan megállapítani, hogy a bevételeid meghaladják a kiadásaidat. A negatív mérleg hamar elpusztítja a bankrollod a reményeiddel együtt arról, hogy profi leszel.

A kiadásaid költségvetése

Kezdve az előző hónapi kiadások feljegyzésével: kölcsönök, közszolgáltatások, étel, autó, benzin, autóval és egészséggel kapcsolatos kiadások, iskolai költségek (diákhitel, tandíj stb.), internetdíj, telefon, ruházkodás, tisztálkodási cuccok, stb. Ezután adj hozzá még 20 -35 százalékot a rendkívüli esetekre, baleset és bármi olyan amiről elfeledkezhettél. Ez a szám megközelíti elvileg a havi maximumot, ezzel a pénzzel elvileg átvészelsz egy átlagos hónapot. Mondjuk a te havi kiadásaid a következően alakulnak:

- $400 közművek (villany, gáz stb.)
- $200 gépkocsi
- $100 benzin
- $150 kocsi fenntartási költs.
- $100 betegbiztosítás (TB)
- $100 tanulmányi, iskolai
- $500 étel (ügyelj rá, hogy ne becsüld alá az értéket)
- $50 telefon
- $50 internet hozzáférés
- $50 ruházkodás, tisztálkodás

Ez így $1700 havi biztos kiadás. Számold bele, hogy e fölött még másik $400 - $600 extra költség van váratlan esetekre. Használjuk most a felsőbb értéket, a $600, mert egyrészt ez reálisabb másrészt a költségvetést értelmes felül determinálni. Tehát a költségeink $2.300.

Ez az érték általában megfelel egy fiatal egyedülállónak. Természetesen lenyeshetsz ezekből a kiadásokból, mondjuk az autót, ami borzasztó nagy segítség lehet. Ezt a kiadást megspórolva az értéket sikerülhet 2000 dollárra, vagy az alá csökkenteni.

Mennyit vagy képes összehozni?

Ez a rész sokkal több becslést tartalmaz, hiszen a pókeres képességeidet kell reálisan megbecsülni arról, hogy mekkora profitot tudsz termelni. Elsőként abban kell megállapodnod milyen játékot szeretnél játszani. Annak ellenére, hogy én szinte kizárólag élőben játszom, azt ajánlom, hogy az online játékra tervezz. Élőben játszani drasztikusan emeli a bankroll méretét, és magasabb szinten kell tudni játszani, hogy meglegyen a havi bevétel. Ezért aztán ezek a cikkek arra íródtak, hogy online játszol.

Feltétlenül játékot kell választanod. Választhatsz bármit, amit szeretsz kivéve a többasztalos versenyeknek bármelyik vállfaját. Mint profi, neked rendszeres jövedelemre van szükséged (már amennyire a póker rendszeres lehet). Ha készpénzes játékokat vagy SNG-ket játszol nagyon kevés veszteséges hónapod lehet, feltéve, ha elég órát játszol, és olyan limitet választasz amivel még megbirkózol.

Ha többasztalos versenyeket játszol, különösen nagy nevezési díjúakon, ahol a prize pool is méretes, esetenként nagy eredményekkel végzel, máskor hosszú vesztő szériák jönnek. Ha a pókertől függ a megélhetésed, két vesztő hónap sorozatban alacsonyabb limitre küld, vagy akár teljesen kifoszthat. A folyamatos havi nyereség legyen az elsődleges prioritás, és a többasztalos versenyek nem fizetik meg ezt túl jól, hisz az ingadozás túl nagy.

Másrészt, ezentúl játszd csak azt a játékot amiben a legjobb vagy: készpénzes limit vagy no limit játékok, SNG-k, pot limit omaha vagy más egyéb.

Ez egy ésszerű döntés kell legyen, mondjuk a példámban készpénzes limit hold'em. Szóval, tegyük fel, hogy képes vagy hozzávetőleg 2 BB/100 -at termelni $3-6 -os limiten. Talán képes vagy arra, hogy ezt négy asztalon tedd, tehát kb. 300 handet játszol óránként. Elméletileg ez azt jelenti, hogy az óránkénti nyereményed 6 BB/óra, avagy $36. Ennek az elméleti „nyerési értéknek” vedd le a harmadát, tehát állapodj meg $24 -ban. Hogy miért? Mert nem fogod ezt az elméleti nyerési értéket mindig hozni többféle okból:

1. Nem tudsz annyi órát játszani, amennyit szeretnél.
2. Szüneteket kell tartanod, amikor nem keresel pénzt (kimész a mosdóba, rágyújtasz stb.)
3. Előfordul, hogy rossz játékba csöppensz
4. Egyszerűen nem hozhatod mindig a legjobb formád

Tehát, osztanod kell a nyerési értéked, hogy némileg védd magad a korai rossz szériáktól, hiszen ha a költségvetésed $36/óra jövedelmet ír elő, és az történik, hogy csak $24/óra jön össze az első hónapban, esetleg a másodikban is, nem akarhatod a bankrollodat lecsupaszítsa, még mielőtt esélyt adnál a növekedésére.

Tehát, te egy 2BB/100 -as játékos vagy $3-$6-os limiten, és leszögeztük, hogy $24/órát tudsz hozni reális, hosszú távú játékkal. Most pedig le fogsz csípni ebből még további 25%-ot- azaz lemész $18/órára - az adók miatt. Igen, kell adókat fizetned, és az USA adótörvényei nem kimondottan pártolják a profi szerencsejátékosokat. Amennyiben te többet hozol óránként, mint példajátékosunk, sajnos magasabb százalékot is kell levenned adókra.

A következő cikk

A következő cikkben arról fogunk beszélni, hogy a megállapított havi bevételek mellett meghatározzunk egy relatíve biztonságos bankrollt. Emellett megbeszélünk pár más tippet a pénzügyi tervezéshez, amik az átlagosnál jobb esélyeket adnak neked ahhoz, hogy profi lehess.


II.

Hizlalni az erszényedet


Neked tehát $2300 az átlagos havi szükségleted. Tehát akkor neked $2300 dollárt kell termelned havonta, nem igaz? NEM! Neked többre van szükséged, minimum $2700-ra, de inkább havi $3000 a megfelelő. Nem költhetsz el minden hónapban minden centet. Ha ezt teszed, hamarosan tönkremész. Ha nem tudod elejét venni a túlköltekezésnek, akkor nem fogsz tudni nyaralni menni (ami egyik legjobb dolog ami abból jön, hogy hivatásos pókeres vagy), vagy ha beteg leszel, a kórházak kisemmiznek. És nem tettél még félre egy vasat sem a nyugdíja. (igen, el kell kezdened félretenni, méghozzá most!)

Szóval tervezve a havi költségedet még számításba kell venned 20-25% extrát arra, hogy építgesd a vagyonkád. Ez nem opcionális kiadás; éppolyan lényeges, mint a havi fix elérése. Tehát havonta $500 mindig tegyél félre (ne hagyd ki azt a hónapot sem, mikor rosszabb szériában vagy), tedd megtakarításokba, alapokba, kösd le, meg hasonlók - a lényeg: NE nyúlj hozzá! Én nem vagyok pénzügyi tanácsadó, szóval nem tudok konkrét helyet mondani, ahová a pénzed tehetnéd, de azt elmondhatom, hogy ha ezt a havi biztosítékot nem teszed meg, könnyedén elbukhatsz, mint profi - a jövődről nem is beszélve.

Elosztás egy jó hónap után

Vége a hónapnak. Kifizettetted minden számlád és félretettél $500-t. Azonban jó szériád volt és sikerült $1400 fölé menned a tervezettnek. Mit kezdesz hát a többlettel? Abszolút semmit! Mégpedig azért, mert ez nem teljesen a tiéd, ez a bankrollodhoz tartozik. A dolog ezen része póker karrierek ezreit tette tönkre, szóval óvatosan költs. Sok jövendőbeli profi megklátja ezt az 1400 dolcsi pluszt és azt mondja: „hé ember, ez a ráadás pénzem, vehetek rajta magamnak minden vacakot.” És vesznek is plazmatévét, dobszerkót, és mondjuk új kocsit.

Sajnos, ez nem teljesen ingyen pénz. Ez a vesztő hónapok ellensúlyozására szolgál. A rendes munkahelyeken kézhez kapod a fizetésed havonta. Ha rendes állásod van, talán $3000 keresel havonta, $2300-at elköltesz, $500-at megtakarítasz, és a maradék $200 mehet minden extra kiadásra.

Mint pókerjátékos fizetned kell az ingadozásokért. Néhány hónapban sikerül $5000 -t nyerned, máskor csak $1000 bevételre számíthatsz. De ha átlagosan $3000 hozol havonta jó ha van $2000 extra az $5000-es hónapból, amikor a kocka az $1000 - és hónapra fordul.

Az extra pénz, amit termelsz a tervezett költségvetéseden és a havi megtakarításon túl a bankrollodhoz tartozik. A tőkéd része, amit nem fektetsz be, vagy költesz el. Ha hónapról hónapra betartod ezeket, lesz védelmed a rossz szériák ellen, és nem kell többet aggódnod miattuk. Másrészt, ahogy egyre jobb leszel, és a jövedelmed növekszik, vele együtt a bankrollod is, amíg elég nem lesz ahhoz, hogy magasabb szintre léphess.
A sikered nagymértékben attól függ, hogy hogyan tudod kontrollálni magad az ilyen pluszos hónapokban.



Kezdeti költségek

Ha tönkremész, nem lehetsz profi játékos. Bankrollra és egyéb megtakarításokra van szükséged, hogy elkezdhesd. Mielőtt eldöntenéd, hogy otthagyod a munkahelyed mindenképpen szükséged van három havi kiadásaid fedezetére, illetve 500 nagy tét méretű bankrollra (ha limit játékot játszol). Ha a hozamod alacsony, mondjuk 1,5 BB/100, vagy sh asztalokon játszol, esetleg viszonylag magas limiten, mondjuk $15-$30, jobb, ha 800 egységet számolsz.

Jobb ha tudod, hogy relatíve nagy bankrollra van szükséged, mert simán lehet hogy profi pályafutásod nem éppen a legjövedelmezőbb hónappal indul. Persze lehet, hogy az első hónapod felhizlalja a kezdő bankrollod, de amennyiben gyengén kezded már rögtön az elején bajban leszel.

Folytatva példánkat tehát a $3-$6-os limit játékos 2BB/100 -as átlaggal három havi fedezetre van szükség, plusz 500 nagytétre. Tehát $2800 x 3 = $8400 megtakarításokban, illetve $6 x 500 = $3000 bankrollban, ami $11400. Persze ismét elmondhatom, hogy kezdheted kevesebbel is profi karriered, de ne feledd, hogy a csőd esélye a kezdő tőke csökkenésével arányosan nő.

Néhányan közületek ránéznek a $11400 -ra és azt mondják: „Remek, készen állok elkezdeni”, de sokan ezt mondják, mikor ezt az összeget látják, hogy „ Huh, ez elég sok megtakarítás, biztos, hogy szükség van ennyire?” Ez elvezet most az utolsó ponthoz.

Részidőben játszani

Ez a „Legyünk profik” cikk azoknak készült, és azoknak segít a pénzügyekben, akiknek feltett szándékuk, hogy egyetlen bevételi forrásuk a póker legyen. Segítséget próbálok nyújtani azoknak, akik szakítani akarnak eddigi munkájukkal, üzletükkel, vagy bármi mással, hogy pókerezzenek.

Számtalan okból azonban sok ember ezt nem teheti meg. A póker jövedelmük egy részét adja, nem az egészet. A leggyakoribb oka ennek az, hogy nincsen elég kezdőtőkéjük. Ha a $11400 neked soknak hangzik, akkor még nem állsz készen, hogy otthagyd az állásod. Nem szégyen a pókert mellékesként játszani hetente 12 órában. Tény, hogyha ezt teszed előfordulhat, hogy jobban jössz ki ezzel a kevert bevételi forrással, mintha otthagynád a munkád, és csak pókerrel foglalkoznál. (Persze tudom, hogy sokan közületek utálják a munkájukat. De néha muszáj szenvedni rövidtávon a későbbi sikerekért.)

Biztosan tudom, hogy az általam ismert legsikeresebb játékosok fele megtartotta az állását. Ezek a srácok óránként $200 -t csinálnak, gyakran még többet, mégis csak részidőben. Miért? A válaszok eltérőek, de mégis leginkább arról van szó, hogy karriert építenek a pókeren túl.

A részidőben való játék neked való, ha:

1. Még iskolába jársz. Ne hagyd ott a sulit a póker miatt! Menj iskolába és játszd a pókert a szabadidődben. Nem érdekel, ha nem szereted az iskolát. Ha otthagyod most a pókerért, garantálom, hogy tíz év múlva nagyon fogod bánni.
2. Jó munkád van, amit szeretsz is. El tudod képzelni, hogy tíz év múlva is azt a munkát csinálod, amit most? Ne hagyd ott. A jó munkahelyek nehezen jönnek vissza, és később talán szeretnél majd újra. Karriert építeni sokkal fontosabb, mint megvalósítani a rövidtávú póker álmaid. Más szavakkal, ha dobozokat csomagolsz a Walmartban lépj le, de ha mondjuk főmérnök vagy egy műszaki cégnél és szereted a munkád kérlek ne hagyd ott.
3. Nincsen elég tőkéd a kezdéshez. Én $11400 tanácsoltam kezdőtőkének, ha mondjuk van $9000 helyette talán jobb hagyni. Ha van $1500-od és még el akarod adni a biciklid némi pluszért, kérlek, ne hagyd ott a munkád.
4. Ha nem is igazán szeretnél teljesen a pókerből élni. Pókerből élni egy „borzasztó utolsó lehetőség” meló. Ez mentálisan megterhelő és pénzügyileg igen bonyolult. Ha nem álom számodra az, hogy a megélhetésért pókerezz, megpróbálni bármi áron igen rossz ötlet.

Összegezve a pénzügyi aspektusok

Ha a következő évre jó eredményeket akarsz, mint főállású pókeres, alapvető felkészülésre és tervezésre van szükséged. Rengeteg játékos nem tervez, vagy készül fel, sokan azt mondják: „Hé, van ezer dollárom, az éppen egy beülő $20-40 limit játékra!” Sokan, akik otthagyják munkájukat, hogy a pókerből éljenek tönkremennek, és ott kötnek ki, hogy barátoktól, vagy hitelintézetektől kérnek kölcsönt. Az előre tervezés jóval több, mint egy kis dolog, amit meg kell tenned ezügyben. Tedd meg azokat a lépéseket, amiket a cikkben javasoltam, és esélyeidet jelentősen növelheted.
Ezeket összegzem most:

1. Becsüld meg a havi kiadásaid. Nézd át minden havi kiadásod és add hozzá azt a havi 400-600 dollárt az esetleges, váratlan kiadásokra. Ne feledd a betegbiztosítást (TB)! Ugye neked van betegbiztosításod?

2. Becsüld meg a havi bevételeidet. Nézd át azt az elméleti óránkénti hozamot, amit el akarsz érni a játékban. Vedd le ennek a harmadát, hiszen nem játszhatsz olyan gyakran, amilyen gyakran szeretnél és a játék sem mehet mindig olyan jól ahogy azt reméled. Ezután csípj le további 25 százalékot az adókra. Hiszen akarsz adót fizetni, nem igaz?

3. Add hozzá a havi megtakarításodat a bevételhez. Ez legyen legalább $500 havonta, ami majd a visszavonulás után kell, nyugdíj, az esős napokra, stb. Ez nem csak egy opcionális kiadás! Érts meg, hogy előfordulhat, hogy totálisan tönkremész, ez nem vicc!

4. Legyél biztos benne, hogy amit meg tudsz keresni, az fedezi a kiadásaid és a megtakarítást. Ha ezek $2700 és azt tervezed, hogy $700 megtakarítasz, biztosnak kell lenned benne, hogy havonta $3000 meg tudsz keresni átlagosan.

5. Tartsd a bankrollod biztonságos helyen, amiből nem költhetsz. Ha a tervezett $3000 dolláron túl keresel, az a bankrollodhoz tartozik, nem a tiéd! Ne költsd el! Ha rendszeresen leveszel a bankrollodból, én nem leszek ott, hogy megmentselek, ha rosszul megy!

6. Legyél biztos benne, hogy elég kezdő bankrollal rendelkezel. Ha nincsen munkád, ami megtámogatna, elég nagynak kell lennie a bankrollodnak ahhoz, hogy kényelmesen játszhass. Emellett pedig kell legyen félretéve annyi, hogy fedezze az esetleges szükséghelyzetet. 300 nagy tétnyi egyszerűen nem elegendő, ha ez minden pénzed, ami csak van.

7. Mielőtt otthagyod az állásod, játsszál részidőben. Részmunkaidőben játszani jóval kevésbé stresszes, kevesebb tervezést igényel és gyakran összességében nagyobb jövedelmet hoz. Rendszerint ekkor nem kell aggódnod amiatt, ha beteg leszel, vagy hogy hogyan fizesd a kölcsönt egy rosszul végződő vesztő széria után. Ja igen, és semmiképpen ne hagyd ott az iskolát!

A következő cikk

A következő részben áttekintjük a profi játékossá válás néhány további aspektusát: az önfegyelmet és az érzelmi kontrollt, vagy fegyelmet.

III.

Az előző két hónapban megbeszéltük a pénzügyi tervezés szükségességét ahhoz, hogy képes legyél munka-szerűen, megélhetésért játszani. Ha még nem tetted volna meg, feltétlenül olvasd el a cikk első és második részét, mielőtt ehhez hozzáfognál. Ez a cikk kevésbé kézzel fogható témát jár körül: az önismeretet és az érzelmi kontrollt.

Az első kérdés: Miért is játszol?

Néhányan az ellenfeleim közül rendszeresen panaszkodnak az aktuális bad beatről, vagy a temérdek szerencsétlenségről, ami érte őket. Ők azért játszanak, hogy pénzt szerezzenek vele (természetesen maguknak), ezért nem túl boldogok, ha veszteség éri őket.

Néha megkérdezem őket, kedvükre lenne-e, ha egyszerűen a nap végén pontosan kiosztanánk a nyereményeket és a veszteségeket. Mindig azt mondják: „Persze, az ingadozás a nyerő póker ellensége”

Gondoltam így a játékomra, mikor ez történt, hiszen beletettem az időmet, majd az este végén szépen felmarkoltam a jövedelmemet. Ők ezt munkának tartották, de én nem igazán kedveltem. A szerencsetényező teszi a pókert olyan izgalmassá, az, hogy nyersz vagy vesztesz. Mikor veszítesz az éppúgy izgalmas, hiszen a veszteség egyik része annak ami a pókert izgalmassá teszi.

Valamelyik profi osztja ezt a nézetet, valamelyik nem. Az én tapasztalataim szerint a legsikeresebb profik elfogadják ezt. Ezek a srácok egyszerűen már nem keresik a társaságát azoknak, akik még mindig a balsikereikről panaszkodnak… ja, és ezek az arcok évente akár 200.000 dollárt is megkeresnek, de erről szintén egy szót sem szólnak.
Úgy hiszem két oka van ennek a hozzáállásnak: egyrészt aki egy rakás pénzt keres, az nem fog kétségbeesni egy vesztő szériától, megvan a magabiztosságuk abban, hogy nyerők, és megvan a pénzük is, hogy átvészeljenek egy vesztő időszakot.
Igazából azonban az, hogy képes vagy élvezni azt a játékot, aminek a végén akár nyersz, akár vesztesz, hozzásegít ahhoz, hogy jobb játékossá válj. Az erőteljes érzelmek az asztalnál – akár a maniac vagy a depresszív – ujjongó, derült, frusztrált, dühös, zavarodott vagy haragos, ezek mind elködösítenek, és megnehezítik a döntést.

Ez a „zen” megközelítése a győzelemnek vagy a vereségnek a rendkívüli játékkal és eredményekkel jön. Ugyanakkor ez az, ami hozzásegít a rendkívüli játékhoz és eredményekhez. A legjobb játékosok nem kedvszegettek, nem duzzognak, vagy nyavalyognak, ha veszítenek. Elfogadják ezt, mint részét annak a játéknak, amit szeretnek.

„Nagyban” játszani, és „túllőni” (Taking Shots)

„Túllőni” (Taking a Shots) azt jelenti, hogy olyan játékot játszol, amit rendszerint nem szoktál, azaz magasabb limitet célzol meg (értsd: magasabb alapon játszol, mint amit a bankrollod megenged). „Túllőni” természetesen nem azt jelenti, mikor benézel magasabb limitre, hogy milyen játék is megy ott, mikor készülsz a szintlépésre. Azt jelenti, ha olyan limitre ugrasz, ahol a közeljövőben nem tervezel játszani rendszeresen!

Néhány alkalommal tenni ilyen kitérőt matematikailag értelmes, azonban ha a pókerre, mint jövedelemforrásra gondolsz, életveszélyes. Ez persze vitatott vélemény, de ez az egyik dolog amiben én igencsak hiszek. Ismert játékosok, például Negreanu szeret bátran „túllőni”. Miután ő $10-$20-as bankrollal elkezdte, alig két évre rá, köszönhetően néhány „nagy játékbeli” próbálkozásának, már $2,000-$4,000-os alapon játszott. Minden sikersztori ellenére számtalan bukás van ebben. Mint minden szerencsejátékban, itt is a nagyobb potenciális bevétel arányosan nagyobb rizikóval jár. Ha nyerő játékosként a bankrollodnak megfelelő alapon játszol, 95% feletti az esélyed a sikerre. Ha rendszeresen teszel kitérőket magasabb alapon, ez a 95% -os esély igencsak lecsökken, és annak az esélye, hogy az évet mínuszban zárod igencsak megnő. Ezeknek az elkalandozásoknak olyan kevés értelme van manapság, hiszen ha erre az érzésre vágysz – ha ezt adná meg a magasabb alap – azonos időráfordítással ezt megteheted virtuálisan és veszélytelenül az interneten. Amióta lehet több asztalon játszani, az, aki élőben 10 dollárt csinált, most lehet, hogy 40-et fog óránként, aki 60-at, az most akár 300-at, vagy akár többet.

Szóval ha nagyobb bankrollra vágysz nem kell már nagyobb alapra merészkedned megnövelve ezzel a rizikót és túl sokat feltenni a kívánt órabérért. Egy kiváló online játékos képes egy 1000 dollárral elkezdett évet 100.000 dollárral zárni úgy, hogy közben kis kockázatot vállalt. A következő évben lehet, hogy már 300.000 dollárral zárja az évet. Egy világszínvonalú játékos két-három év múlva akár az egy milliót is elérheti. Az én tapasztalataim szerint a megszállott „túllövők” általában tönkremennek, mintsem meggazdagodnak. Egy jó játékos kiválasztja a bankrolljának megfelelő alapot, és ott is marad, amíg nem lesz akkora, hogy feljebb léphessen.

Sok profi az egója miatt tesz ilyen kitérőket. Azt mondják, „a fenébe, ezek a srácok 30-60-on nagyon gyengék, le tudom győzni őket.” „Nézd, milyen aranyos ez a játék 200-400 triple draw-n, csupa idióta tournament pro. Lemosom őket” Talán tényleg képes vagy rá, de sokkal inkább az leszel, ha meglesz a bankrollod hozzá. A játék akkor is ilyen jó lesz majd, ha megteheted, hogy ott játssz.

Miért leszel sikeres?

A pókerben a siker gyökere az, ha képes vagy felülmúlni a veled egyenrangúakat. Játssz jobban, tervezz jobban, olvasd a kezeket jobban és urald az érzelmeidet jobban. Szóval miért is leszel sikeres? Mit is csinálsz jobban?

Ha elolvastad ezt a sorozatot, és komolyan is veszed, jobb terveket fogsz készíteni, és elégséges bankrollod lesz. Fel fogsz készülni az anyagi és érzelmi vészhelyzetekre és nem fog egy bad beat a padlóra küldeni, vagy elindítani a lejtőn. Ha jól játszol, és jól tervezel, nagy esélyed van a sikerre. Ezt ne feledd. Mindig mikor éppen a közepében vagy egy rossz leosztásnak, egy rossz napnak, hónapnak, vagy akár évnek, ne feledd ezt. Ez az ami te vagy, nem az, ami éppen veled történik, vagy amilyen lapot osztottak éppen. És ez az, ami meghatározza, hogy sikeres leszel-e.

Ez a pókerben a nagy irónia, rövidtávon a siker a kiosztott kezeken múlik, de a pályafutásod csak rajtad. Ha nincs meg az eredmény, amit kitűztél, ne erőltesd azt, abban nincsen öröm. Folytasd a játékot, folytasd a fejlődést, tanulást, a győzelmeket és vereségeket az úton, és jövő ilyenkor már sokkal jobb játékos leszel. Több pénzt fog csinálni, és több tapasztalatod és lehetőséged lesz.

Ezt a játszmát mindig a megfontolt és kiegyensúlyozott nyeri. Ne kockáztass „csak azért, hogy…” A nagyobb nyereményeidet tedd félre, hogy a nagyobb veszteségeid ne üthessenek ki. Bánj okosan a pénzeddel, maradj a bankrollodnak megfelelő alapon és figyelj az érzelmeidre. Nem viccből mondtam ezeket.

Sikeresnek lenni, és tudni, hogy a képességeiddel és a tanulásal teremtetted ezt meg nagyobb öröm, mint amit el tudsz képzelni.

1 komment

Címkék: cikkek póker bankroll megélhetés

A bejegyzés trackback címe:

https://edmiller.blog.hu/api/trackback/id/tr41571953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jágó · http://darkpoker.blog.hu 2010.02.08. 12:10:02

Ilyen normális összeszedett tanácsokat még nem láttam leírva sehol. Őszinte beszéd, jó volt olvasni. Nekem is ez a vágyam, olvastam is újdonságokat amit vezéreszmeként fogok szem előtt tartani.
Üdvözlettel,
K.K.
süti beállítások módosítása