HTML

Ed Miller - Noted Poker Authority

Ed Miller blogjának magyar fordítása.... rendszertelenül

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

Linkblog

Archívum

Kérdés és Válasz #53: Vaklopás és a Vak védelme – Áttekintés

2008.07.17. 02:18 edmiller

Vak lopás és a vak védelme. Milyen kezekkel tehetem ezt meg? Sokszor szükséges ez SH asztalon? Milyen tényezőket kell figyelembe vennem, ha én akarom ellopni, és milyeneket, ha tőlem akarják? Ezek a kérdések abszolút ésszerűek, rengeteg formában kaptam már meg őket. Sajnos, a válaszokkal egy könyvet lehetne megtölteni, és ez nem az a könyv lenne, amit hajlandó vagyok megírni.

Ehelyett szeretnék adni itt egy áttekintést, és folytatni a megbeszélését további postokban, amúgy is tervezek egy cikket arról, hogy hogyan játszunk a vakokkal short stackként. Ha érdekel az SS játék, olvasd el ezt a cikket, de ha nem érdeklődsz iránta, akkor is fontos lehet.
Szóval, itt egy kérdés például a vak lopásra/védelemre Jimtől:

Az lenne kérdésem a vaklopásról/védelemről Ed, a full ringet és az sh-t illetőleg, hogy mennyiben változnak a követelmények a két játékban?

A rövid válasz Jim, hogy a követelmények megvannak, és nem változnak. Nem túl informatív mi? Mit szólsz ehhez: elméleti megközelítésben nem változnak, azonban a gyakorlatban természetesen igen. Ez nem 100%-os válasz, de megközelítőleg helyes. Itt következik, hogy mit is gondolok:

Mindenki dob, egészen a buttonig, ő emel. Te vagy a nagyvak, lenézel és K9o-t látsz. Mit teszel? Tartod?


Nos, én nem tudom mit tennél, nem tudom limit, vagy no-limit játék, de ez nem is érdekes a példában. Az én véleményem az, hogy… vajon kell tudnod, hogy mennyire shorthanded az asztal, hogy válaszoljunk a kérdésre? A teoretikus válasz az, hogy nem!

Mire is gondolok? Az egyetlen lényeges dolog abban, hogy teljes asztal, vagy sh, az az, hogy hányan dobtak előtted. Ha az ember eldobta, az lényegtelen, ha azt mondom mindenki dobta a buttonig, akkor az, hogy hányan voltak teljesen mindegy. Kit érdekel, nem számít! Kiestek a képből, nem számítanak semmit. Miért? Mert itt csak az ellenfél átal játszható lehetséges kezek tartományáról van szó (range of hands).

LEHETSÉGES KEZEK

Az, hogy milyen kezekkel érdemes megvédened a vakod, attól függ, hogy az ellenfél milyen kezekkel szokta támadni. Ha sokszor próbál lopni nagy osztott párokkal, vagy AK-val, nem tudod majd megvédeni túl gyakran. Ha mindig megpróbál lopni, amikor csak alkalma van rá, igen sok kézzel megvédheted. Az, hogy mit választasz, attól függ milyen lapokkal állsz szemben.

Ez lenne a legfőbb összetevő a döntésedben, az, hogy shorthanded asztal, vagy full, limit, vagy no-limit, lényegtelen. Hasonlóképpen a kezek, amikkel meg kell próbálnod lopni, éppígy az ellenfeleid lehetséges lapjain múlnak. Ha relatíve kevés kézzel próbálják megvédeni, neked meg kell próbálnod minél többször lopni. Ha viszonylag sok kézzel védekeznek kevesebbszer próbálj lopni, de licitálj pénzért, ha lapod van.

De min is kell igazítanod, ha shorthanded asztalnál ülsz, az induló lapok tartományát illetően? A teoretikus válasz, mint már írtam az, hogy semmin. A gyakorlatban azonban kell igazodni, tehát kérdés, hogyan?

Egy 10 szereplős játékban gyakorlatilag elfelejtheted, ha akarod a vaklopás kérdését, és még mindig csinálhatsz elég pénzt. Ha valaki el akarja lopni a vakod, és nincs nálad semmi, add neki és kész. Ugyanígy, neked sem kell erőlködni a vaklopással, ami ugyan távol áll a helyes játéktól, de egy 10-es asztalon megteheted, hogy nem élsz vele. Ne feledd, egy teljes asztalon igen kevés vaklopási kísérlet van, hiszen az esetek többségében beszáll valaki első, vagy középső pozícióból.

Sok játékos, aki 10 fős asztalon játszik, így viszonyul ehhez a dologhoz. Talán tetszik is nekik, hogy nem igazán kell ezzel foglalkozni, könnyen lehet, hogy nem szívesen játszanak húzólapokkal ebben a szituációban, és nem igyekszenek mindig a legjobb módon játszani. Játszzák azt a játékot, ami kényelmes számukra, és ez azt jelenti, hogy nem lopnak sokat.

A shorthanded asztal ennek az ellenkezője. Itt gyakran keresik a szituációkat a vaklopásra/védelemre, és gyakrabban is találják meg. Ők élvezik a játékot a vakokért, és ennek megfelelően sokszor harcolnak érte.

Ennek köszönhető a homályos intelem, ami a 10 fős asztaloktól az SH felé lépők szeme előtt megjelenik: „védd a vakot többször!” Általában a következő logika áll mögötte: az asztal kis létszámú, gyorsabb a játék, a vakok hamarabb körbeérnek. Ha nem vigyázok, a vakok elviszik a profitot, túl sokba kerülnek, ha továbbra is feszesen játszom. Szóval el kell kezdenem több kézzel beszállni, hogy kompenzálhassam.

Ez a logika több helyen problémás. Ahogy azt az előbb már körbejártuk, ha mindenki dob a buttonig, teljesen mindegy, hogy a szituáció sh, vagy full ring asztalon esik meg! Az, hogy milyen kézzel játszol, nem függhet attól (ebben a szituációban), hogy hányan vagytok, csak attól függ, milyen lapokkal szokott emelni az ellenfeled.

A hiba ebben a szemléletben az, hogy a vakokra úgy tekint, mint valamilyen árra, amit meg kell fizetnie az asztalnál ülőknek. Nem szükséges ezt kifizetni, ez nem lehet halott pénz! A vakok nagyon is élő tétek, és ezek az élő tétek sokszor többet érnek kevés játékossal szemben, mint egy teljes asztalon. Bár több vaktétet kell betenned egy SH játékban, de mindenegyes ilyen tét, értékét tekintve többet is érhet itt. Bár kevesebben vannak az asztalnál, az értékek mégis kiegyenlítődnek.

Tehát, amikor elméletben nem kell különbséget tenned a full ring és a shorthanded asztalok között, gyakorlatban mégis kell, és ezt az ellenfelek játékstílusa hozza. Nem a vakok játékán kell tehát – az elméletihez képest – változtatnod, hanem az ellenfeleid követelnek meg más játékstílust. MINDIG AZ ELLENFÉLHEZ KELL IGAZODNOD!

Hát, asszem sokkal több dolgot el kellene mondani a vaklopásról/védelemről, de az nem fér ebbe a postba. Könnyen lehet, hogy a közeljövőben még fogok erről írni, de addig is azt javaslom, hogy nézzétek át amit a Getting Started in Hold ‘em könyvemben írtam erről. Felvázolok ott egy igen egyszerű stratégiát arra, ha kis beülővel szállsz be a no-limit játékokba ((Selindek cikke!)), és csak prémium lapokkal játszol. Sok mailt kapok arról, hogy valaki megpróbálja ezt a stratégiát shorthanded asztalon. Nos, ezt nem javasolnám, hogy miért, arra ebben a postban is célzok. Ez a stratégia kezdőknek szól, és nem arról, hogyan csináljunk nagy pénzt! Nem árulok el titkot azzal, hogy ez jóval feszesebb stratégia, mint amit az optimális játék megkíván. Ráadásul ez 10 fős asztalokra van, nem shorthandedre, ahol keményen próbálkoznak a vaklopással. Újra és újra meg fognak lopni ott, és emlékezz ez csak a játszható kezekről szól. Ahol sokszor próbálnak lopni, ott sokszor kell majd megvédened, ahol nem annyira, ott nyilván nem. Az alacsony beülős stratégia azonban nem tanít meg ezekre, pláne nem arra, hogy hogyan tedd ezt shorthanded asztalok.

Szóval még egyszer kérlek, ne akard ezt használni SH asztalokon.

Short stackként játszani SH igen jövedelmező lehet, ami azt illeti sokkal jövedelmezőbb, mint 10 fős asztalokon. Azonban ehhez lazítanod kell az indulási stratégián… de ez már egy másik postra tartozik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edmiller.blog.hu/api/trackback/id/tr43571958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása