HTML

Ed Miller - Noted Poker Authority

Ed Miller blogjának magyar fordítása.... rendszertelenül

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

Linkblog

Archívum

Pozíción kívül no-limitben? Nem probléma… a megfelelő ellenféllel szemben.

2008.07.17. 02:16 edmiller

Pozíción kívül lenni limit nélküli játékban igen problémás. Az, hogy milyen keményen játszol meg egy kezet ebben a helyzetben, nagymértékben függ az ellenfél játékától, akivel szembeállsz. Ha az ellenfeled következetesen és passzívan játszik, vagy weak-tight és lépései megjósolhatóak, kiűzheted egy keményen megjátszott húzólappal. Ellenben ha az illető elmés, trükkös játékos vagy jól olvassa a kezeket már nehezebb felvenni a kesztyűt.
Általában én az óvatos megközelítést javaslom pozíción kívül. Azt ajánlom, hogy játsszák feszesen és akár passzoljanak is egy számukra jó flopnál. Időnként kritizálnak is emiatt, azt mondják „hé Ed, te azt ajánlod dobjam X kezet ilyen helyzetben, de a PT szerint kifizet.” „Azt tanácsolod passzoljak, ha nem talál el a flop, pedig mennyit nyerek cbettel.”

Ezek elfogadható kritikák. Elfogadhatóak, mert bár az óvatos játék a helyes rossz pozícióból, mégis gyakran nyitni kell gyenge ellenfelek ellen.

Tegyük fel, hogy NL-et játszol kb 100BB stackel. Rengeteg játékos van, akik laza-agresszív módon játszanak preflop gyengébb kezekkel, majd a flopon éppen ilyen keményen nyitnak. Mivel igen sok kezet játszanak meg, gyakran kerülnek emelt potba rossz pozícióból – ahol egyébként nem lenne helyes így játszani.

Azt kell mondjam, ez a stratégia elképesztően jól tud működni viszonylag gyenge asztaloknál, hiszen ha olyan játékosokkal ülsz szemben, akik nem használják ki az agressziódat, számtalan kis és közepes potot vihetsz el gyakorlatilag semmivel. Emelsz preflop, a button megadja, majd egy cbettel a button dobja több mint az esetek felében. Ha ezt következetesen teszed, egész jól megszedheted magad belőle.

Egy jó játékost azonban nem tudsz így elzavarni. Ők észreveszik, hogy túl sok kézzel játszol, és mikor pozícióban vannak igen rázóssá válhatnak számodra. Ők nem fognak eltakarodni, amíg eddig 50%-ban dobták mások, ők jó ha 10-ben fogják eldobni a cbetjeidre. Tartják, ráemelnek, és azon kapod magad, hogy az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy eldobod, ahelyett, hogy ők dobnának. Nos, itt kiütközik a hátránya annak, hogy pozíción kívül akarsz játszani.
A jó laza agresszív játékosok elvágják a próbálkozásaidat, mikor erőtlen nyitásokkal erőlködsz.

Szóval a figyelmeztetés, hogy játssz feszesen pozíción kívül helytálló, ha olyanok ülnek mögötted,akik képesek kiütni a gyenge kezeiddel, ha nem vigyázol. Ha nem ilyenek, a laza-agresszív stílus tökéletes lehet.

Hasonló ehhez a helyzethez a flop utáni agresszió. Ilyenkor igen veszélyes nagyobb összeget tolni a potba, de természetesen van, aki ellen megéri. Például emlékszem egy játékra, amit egy tipikus „calling-station” ellen játszottam. Természetesen nem akart tönkremenni a semmiért, de ha a potot normális méreten tartottam képes volt végig tartani bármilyen párral. Én emeltem JT-val, ő tartott a buttonról. A flop T magas lett, én betettem egy pothoz közeli értéket és tartotta! A turn A lett, én emeltem egy hasonlót, de kicsivel többet, mint flopon, azt is tartotta. A river Q-lett, és egyben flush esély is. Ismét betettem az előző mérető tétet, tartotta és a T elég lett a győzelemhez.

Egy jó játékos ellen ez a játék nem mehetett volna. De ellene elég volt. Arra nem vállalkozott, hogy visszaemeljen a megfelelő időben, de arra képes volt, hogy végig tartson az alacsony párjával amíg nem emelek túl nagyot. Tahát ő maga engedte meg nekem, hogy pozíción kívül így lejátsszam.

Rengeteg embertől olvasok no-limit tanácsokat, és mikor arról beszélnek hogyan játszanak pozíción kívül mindeg túl sok agressziót vélek felfedezni. Néha kapok olyan mailt, hogy „X azt tanácsolta emeljek innen, te azt tanácsolod passzoljak. Most mi lenne a helyes?” Általában a „mi lenne a helyes” kérdésnél különböző ellenfelekről van szó. Mindenesetre igen fontos, hogy megtanulj óvatos lenni pozíción kívül, de éppen ilyen fontos megtanulni, hogy mikor lehet eldobatni az ellenféllel.
Na add meg azt a tiszteletet a rossz játékosnak, amit a jónak adnál. Ennyi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edmiller.blog.hu/api/trackback/id/tr81571955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása